O jonskim ostrvima...

 

Jonska ostrva ili arhipelag Eptanisa, prevedeno na grčki znači sedam ostrva, U davnoj prošlosti tektonskim pokretima odvojena su od kontinenta Grčke. U arhipelag spadaju: Krf, Paksos, Lefkada, Itaka, Kefalonija, Zakintos i na jugu Peloponeza, Kitira.

Malo je reći da je priroda bila velikodušna prema ovim ostrvima. Zapadna obala Grčke je zelenija usled obilnijih padavina, a Jonsko more je nešto slanije i prozirnije od Egejskog. Za krstarenje i jedrenje Jonsko more je je izuzetno pogodno, a naročito za porodična i rekreativna putovanja. Rastojanja između ostrva nisu velika, nema mnogo otvorenog mora, pa izostaju neprijatnosti od velikih talasa.

 

 

PARGA

MEGANISI

SKORPIOS

KASTOS

KALAMOS

Lefkada

Lefkada ili Lefkas je ostrvo Jonskog arhipelaga srednje veličine (oko 300 km kv.). Nalazi se južno od Krfa a severoistočno od Kefalonije. Sa kontinentom Grčke spaja je pokretni most. Lefkadu ,ne bez razloga, zovu ostrvom boja. Prepliću se bela boja stena, šljunka i peska (po kojima je ostrvo i dobilo ime lefko-belo), egzotične nijanse plave boje mora, zelenilo borova, čempresa, maslina, i obilje raznobojnog cveća… Pored nesvakidašnjih prirodnih lepota, ostrvo je bogato tradicionalnim kulturnim i zabavnim sadržajima. Gradovi Lefkas, Nidri, Vasiliki, Sivota odišu gostoprimstvom i tradicionalnim restoranima.

Grad Lefkas krasi moderna marina sa pratećim sadržajima koja je i najčešća polazna tačka za jahte. Nautički turizam ovog dela Grčke je u punoj ekspanziji a Lefkada se smatra glavnim centrom.

Mogući itinerer putovanja zavisi od dužine trajanja i za 7 dana preporučuje se: Lefkas - Skorpios, Meganisi, Itaka, Zakintos, Kefalonija (Argostoli i Fiskardo), Vasiliki i Nidri (Lefkada) - Lefkas. Za 14 dana: Lefkas - Parga, Krf, Paksos, Meganisi, Itaka, Zakintos, Kefalonija (Argostoli, Asos, Fiskardo, Sami), Kastos, Kalamos, Nidr(Lefkada) - Lefkas.

U dogovoru sa klijentima moguća je promena rute pod uslovom da vreme to dozvoljava.

 

Krf

KRF ili Smaragdno  ostrvo, kako ga još zovu, najsevernije je ostrvo u Grčkoj. Poznato je po lepim pejzažima, četinarskim šumama, maslinjacima, peščanim i šljunkovitim plažama sa karakteristično čistim, tirkizno plavim morem. Ostrvo bogate istorije, kojim su, između ostalih, vladali Venecija,Velika Britanija i Francuska, pre nego što je 1864. pripojeno Grčkoj. Zanimljivo je da Turci nikada nisu okupirali ovo ostrvo, pa je na njemu atmosfera nešto drugačija nego u drugim delovima Grčke.

Krf je pun arheoloških, istorijskih i kulturnih svedočanstava civilizacija koje su njime protutnjale kroz vekove. Stari grad Krf je grad pod zaštitom UNESCO-a kao spomenik kulture. Grad jedinstvena mešavina zapadne i grčke kulture, prepun zelenila, sa uskim uličicama, preovlađujućom venecijanskom i engleskom arhitekturom i prelepim trgovima.

Veoma moderna marina Guvija nalazi se 5 km izvan grada Krfa i opremljena je svim pratećim sadržajima.

Moguć itinerer za 7 dnevni najam jahte je: marina Guvija - Kasiopi, Sidari, Paleokatritsa (Krf), Paksos, Anti Paksos, Parga, ostrvo Vido - marina Guvija.

14 dana: marina Guvija - Paksos, Anti Paksos, Lefkas, Skorpios, Meganisi, Itaka, Zakintos, Kefalonija, Porto Katsiki (Lefkada), Parga, ostrvo Vido, - marina Guvija

Itinerer je moguće menjati u dogovoru sa klijentima pod uslovom da vremenske prilike to dozvoljavaju.

 

Kefalonija

Itaka

Zakintos

Paksos

Parga

Meganisi

Skorpios

POVEŽITE SE:

© 2016  MG Navemar . Design by mashaart