Krstarenje Sporadama

 

Sporade su grupa ostrva zapadnog Egeja duž istočne obale Grčkog kopna. Sporade čine 24 ostrva ali 4 se izdvajaju kao najveća, najpopularnija i najatraktivnija: Skiatos, Skopelos, Alonisos I Skiros Skiatos je malo, šumovito ostrvo dugo oko 14 km, važi za mondensko ostrvo, ali sa vrlo pristupačnim cenama. Poznat je po velikom broju prelepih plaža (zvanično 66), kako u blizini grada, tako i na severozapadnoj, nenaseljenoj, strani ostrva. Glavni grad je Skiatos i jedino je naseljeno mesto na celom ostrvu.

Skopelos je veliko šumovito ostrvo, na manje od sat plovidbe od Skiatosa. Važi

za mirnije i zelenije ostrvo od Skiatosa i ako su deo istog arhipelaga. Poznat je po velikom broju prelepih plaža, velikim površinama borove šume kao i maslinjaka. Glavni grad je Skopelos. Alonisos je treće u nizu, ostrvo arhipelaga Sporade, ali ne manje lepo i atraktivno od prethodna dva. Alonisos je manje ostrvo od Skopelosa, a glavni grad je Patitiri iznad kojeg se nalazi, na najvišoj tački ostrva, tradicionalno selo Hora kao izuzetna turistička atrakcija, odakle možete posmatrati jedan od najlepših zalazaka sunca na Mediteranu.

Alonisos obiluje velikim brojem lepih plaža kojima se može prići samo brodovima ili jahtama. More oko Sporada, a pogotovo oko Alonisosa i Skopelosa, je ubedljivo najčistije u Evropi, a dokaz za to su sredozemne foke koje žive samo u ovom delu Mediterana. Alonisos i okolna ostrvca i more oko njih proglašeni su 1992. za nacionalni pomorski park. Kao polaznu tačku za krstarenje moguće je izabrati grad Volos na kopnu ili Skiatos.

 

 

 

 

 

SKIATOS

ALONISOS

SKOPELOS

POVEŽITE SE:

© 2016  MG Navemar . Design by mashaart